Sea & Mountain Adventures -logo ja otsikko
Valikko

Tarinankertoja ja yleisö

Tervetuloa tarinoiden vietäväksi -otsikko

Tarinoita, myyttejä, taikoja, loitsuja, uskomuksia – maahisten mailla, luonnon rauhassa, hurmaavan ja salaperäisen Kalevan Akan johdolla

MYYTTINEN METSÄRETKI

Matka ikivanhoihin taikoihin ja tarinoihin. Ryhmä pukeutuu Kalevan Akan johdolla erilaisiin viittoihin ja asuihin, metsän väeksi. Rummun kumina johdattaa ryhmän metsään ja sisään metsän portista. Kiire ja arki jäävät taakse, kun juot kolmella kulauksella taikalähteen vettä – pääset mukaan aikamatkalle, sisälle ikivanhoihin tarinoihin ja luonnon hiljaisen viisauden ja voiman äärelle.

Kävelet metsäpolulla Kalevan Akan ja rummun jäljessä ja huomaat osan ryhmästäsi muuttuneen (rooliasun avulla) metsän haltioiksi. Kalevan Akka liittää tarinat kulloinkin kuljettavaan reittiin - tarinat opettavat ymmärtämään ja kunnioittamaan luonnon salaisuuksia ja vanhat taiat tuottavat iloa ja apua. Maistelet taikajuomaa ja kuulet revontulien salaisuuksia. Kuuntelet hiljaisuutta ja ihailet luonnon kauneutta. Kalevan Akan johdolla saavut nuotiolle, nautit tulen loimusta ja olet mukana lemmenkohotuksessa: Hurjat lemmenloitsut ja salaisen reseptin mukaan valmistettu lemmenjuoma tehoavat salaperäisesti. Saat omaksesi myös lemmentaian – sillä voit löytää rakkauden!

Myyttinen metsäretki perustuu suomalaisiin kansantarinoihin, -runoihin, uskomuksiin, myytteihin ja taikoihin. Retki kestää noin 1,5 tuntia riippuen ryhmän toiveista, ryhmän koosta ja kuljettavan matkan pituudesta. Retkelle voi kerralla osallistua enintään 50 henkeä. Toteutus Nuuksiossa Karhunpesän ja Safaritalon lähimaastossa.

PYSÄHTYMIS- JA KUUNTELUTEHTÄVÄ LUONNONMATERIAALIN KANSSANuotiotulilla

Metsäiset tarinat mielessäsi ja ulkoilun puna poskillasi asetut aterian jälkeen tyytyväisenä rauhalliseen paikkaan istumaan. Teemme piirin luonnosta kerätyn materiaalin ympärille, sytytämme kynttilät ja asetumme turvallisesti ja miellyttävästi kuuntelemaan omaa itseämme ja toinen toistamme. Pysähdymme luonnonmateriaalin avulla kertomaan ja kuuntelemaan omaan työhön ja ihmisenä olemiseen liittyviä asioita.

Kesto 1-3 tuntia riippuen ryhmän koosta ja käsiteltävien asioiden määrästä. Voidaan liittää myös lisäohjelmaksi myyttiseen metsäretkeen. Toteutuspaikka: Karhunpesä, lapin kota, Safaritalo.

OLUEN YLISTYS JA KALEVALAINEN VIERAANTERVEHDYS sekä LEMMENNOSTO

Iloinen ja tunnelmaa kohottava kokonaisuus, joka sopii minkä tahansa juhlahetken tai yritystapahtuman alkuun. Teksti on vanhaa suomalaista kansanrunoa, vieraantervehdyksiä ja iloisen yhdessäolon toivotuksia – kunnes lasi on tyhjä. Ohjelma jatkuu hurjilla, ikivanhoilla lemmenloitsuilla ja rummutuksella. Lemmenjuoma ja omaksi saatava lemmentaika houkuttelevat varmasti jokaista.

Ohjelmien kesto yhteensä n.1,5 tuntia.
Toteutuspaikka: Karhunpesä, lapin kota ja Safaritalo.

METSÄN EMÄNNÄN/ISÄNNÄN PAREMMAT PIDOT - TEEMAILLALLINEN – SHAMAANI-ILLALLINEN

Ohjelma alkaa rummun kuminalla ja taikajuoman nauttimisella. Puet harteillesi pienen taikaviitan, joka karkottaa huolesi illallisen ajaksi ja voit nauttia kauniista ympäristöstä, ystäviesi seurasta, herkullisesta ruuasta sekä ikivanhoista tarinoista ja taioista.

Metsän emäntä Mielikki näyttäytyy kauniisti pukeutuneena ja lahjoittaa Sinulle taikakalun, metsän väen lahjan sekä taikasanat sen käyttämiseen elämäsi pulmatilanteissa. Nauttiessasi ruuasta kuuntelet myyttisiä tarinoita lautasellasi tuoksuvista herkuista. Taikaviitoissa on Suomen luonnon värit ja ruokailun lomassa kerrot ja kuuntelet näihin väreihin liittyviä muistojasi. Ja ennen jälkiruokaa saat vielä omaksesi lemmentaian, lemmenloitsut ja kulauksen lemmenjuomaa!

Jälkiruuan aikana Kalevan Akka tulkitsee pienissä ryhmissä halukkaille ikivanhoja riimumerkkejä. Rummun kumina päättää illan.
Toteutuspaikka: Karhunpesä, lapin kota ja Safaritalo.

RummutusNAISTEN SAUNAILTA

Ohjelma alkaa Kalevan Akan rummutuksella ja voimaloitsulla. Ikivanha hiljainen tieto ja luonnon viisaus on jokaisen naisen ulottuvilla, kunhan sitä osaa pyytää ja haluaa ottaa sen vastaan. Kalevan Akka neuvoo ja auttaa siinä asiassa!

Tarinat, loitsut ja taiat tulevat yhdessä koettuina eläviksi – ja tietysti karkotamme myös kipuja ja muita ikäviä asioita. Osallistumme lemmenkohotukseen, opimme lemmennostosanoja, nautimme lemmenjuoman ja saamme omaksemme salaisen lemmentaian. Voimaloitsu ja lemmenkohotussanat, saunan ja löylyn tervehdys opitaan ennen saunaan astumista. Entä miten olisi läskinlähdetysmanaus?!

Vanhan kansanperinteen mukaisesti valmistetulla lemmenvastalla tervehditään saunaa ja loitsitaan itselle ja toiselle kaikkea hyvää.

Kalevan Akan taikapussissa on ikivanhoja riimuja, ennusmerkkejä oman elämän salaisuuksien ymmärtämiseksi. Niinpä jokainen nostaa pussista oman merkin Akan tulkittavaksi.

Luonto ja sauna parantaa sekä mieltä että ruumista ja loitsimalla voi saada monenlaista apua ja myös iloa itselleen ja niinpä jokaiselle lahjoitetaan ikivanha, liekopuinen taikakalu ja neuvot sen käyttämiseksi.

Toteutuspaikka: Karhunpesä, Safaritalo, “Inipi Spa” –kotakylpylä.

NAISEN ELÄMÄÄ

Käy läpi iloa ja surua, toiveita ja pettymyksiä, jotka kuuluvat meille jokaiselle – myös miehelle. Mukana on kansanrunoista koottu kokonaisuus: Lemmen kohottamista, sulhasen ikävää ja sulhon ylistystä, synnyttäjän huutoa, tuutulauluja, miehen haukkumista, yksinäisyyttä ja murhetta ja lopulta omaa rohkeutta käsitteleviä tekstejä.

Toteutuspaikka: Karhunpesän tai Safaritalon rauhallinen, häiriötön tila.
Ohjelman kesto 1-1,5 tuntia sopimuksen mukaan.

TULE TARINATULILLE Tarinatulet

Ja rentoutumaan rummun kuminassa! Lähdemme Kalevan Akan ja rummun jäljessä kävelemään metsäpolkua pitkin ja jätämme keskustelemisen pois. Sen sijaan rauhallisesti astellessamme katselemme ja kuuntelemme ympärillämme olevaa luontoa. Saavumme hiljaisesti kotaan kahden tulen välistä ja asetumme mukavasti piiriin roihuavan nuotion ympärille.

Kalevan Akka kertoo tarinoita luonnosta, loitsii terveyttä ja onnea ja rummuttaa ikivanhoin merkein merkittyä rumpuaan. Sinä voit hiljaa nauttia rauhoittumisesta, ikivanhojen loitsujen soljuvasta kielestä, rummun kuminasta ja tulen rätinästä. Kerrankin hetki, jolloin ei tarvitse tehdä mitään eikä sanoa mitään – saa vain olla ja kuunnella itseään! Kalevan Akka myös tulkitsee ikivanhoja riimumerkkejä rumpukalvoa ja liekopuuta käyttäen.

Luonnon viisaus ja ikivanha hiljainen tieto hoitaa ja eheyttää mieltä ja ruumista – mukaasi saat vielä tuhansia vuosia vanhasta liekopuusta valmistetun taikakalun ja neuvon sen käyttämiseen.

Ohjelman kesto n. 1 tunti ryhmän toiveista riippuen. Toteutuspaikka: Lapin kota, Safaritalon pihapiirin nuotiopaikka.

ViestintääKOULUTUSTA
Body language - sanallinen ja sanaton viestintä

Sanallinen ja sanaton viestintä on kokonaisuus, jossa käsittelen arjen esimerkkien avulla sanattoman ja sanallisen viestinnän merkitystä ihmisten välillä. Siinä selvitetään elävällä tavalla, mistä osatekijöistä vuorovaikutus koostuu: katsekontakti, kehon liikkeet ja ilmeet, reviirit ja koskettaminen, fyysiset ominaisuudet sekä äänen ilmaisu. Ja kaikkein sisimpänä on hiljaisuus.
Sanattomia viestejä pidetään helposti "pikkujuttuina" ja "sivuseikkoina", mitä ne eivät kuitenkaan ole: Sanoman vastaanottaja uskoo mieluummin sanatonta viestiä kuin sanallista, jos nämä ovat ristiriidassa keskenään.
Tilannekuvausten avulla osoitetaan, että toisen ihmisen kohtaaminen vaatii vilpittömyyttä ja kokonaisvaltaista aitoutta, sisäistä rauhaa.
Toteutus kestää n. 3-4 tuntia ja siihen kuuluu
- aluksi luettava parisivuinen teksti
- luento- ja kuvailuosuus, jossa esitetään arkielämästä poimittujen tilannekuvausten avulla sanattoman viestinnän ilmaisutapojen vaikutus ja merkitys.
- kuvanauhan katselu (n. 15 min.)
- keskustelu.

Toteutukseen voi hyvin liittää myös yhteisesti tehtäviä harjoituksia.
Toteutuspaikka: Karhunpesä, Safaritalo.
Etusivu l Kokoustilat l InipiSpa l Ohjelmat l Ruoka ja juoma l Saaristoristeilyt l Yhteydenotto l In English
Inipi SpaEtusivuYhteydenottoSaaristoristeilytRuoka jas juomaOhjelmapalvelutKokoustilat/saunat